March 11, 2025

Podcast 5 Amerikan kulttuurisota (dollarin alamäki)

Podcast 5 Amerikan kulttuurisota (dollarin alamäki)

Amerikan kulttuurisota

Kaikista Trumpin tavoitteista tärkein on voittaa sisäinen vihollinen ”enemy within”, mikä tarkoittaa kulttuurisotaa oman maan sisällä. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä kaksi hyvin erilaista kansaa, jotka eivät puhu samaa kieltä ja suhtautuvat toisiinsa vihollisina.

Samaa kulttuurisodan viestiä sisäisestä vihollisesta julisti varapresidentti Vance Euroopan kiertueellaan. Yhdysvallat ei ole enää demokraattisten arvojen puolustaja maailmalla vaan niiden vastustaja.

 

1.     Demokratian alamäki

 

Trump puhuu edelleen vuoden 2020 varastetuista vaaleista. Väite varastetuista vaaleista ja hyökkäys Capitolin kukkulalle eivät vähentäneet Trumpin suosiota. Trump sanoi kiistävänsä vilpilliset vuoden 2024 vaalit. Valta tuskin olisi vaihtunut rauhallisesti, jos Trump olisi hävinnyt vaalit. Äänestäjät tiesivät hyvin valitsevansa autoritäärisen presidentin. Eräs yhdysvaltalainen äänestäjä sanoi kyynisesti: ”Yhdysvallat ansaitsee Trumpin”.

 

Trumpin missio

Heinäkuussa 2024 Trump sanoi kristillisessä kokouksessa, että kunhan nyt äänestätte häntä, teidän ei tarvitse äänestää enää koskaan. Myöhemmin Fox Newsin haastattelussa hän vahvisti sanomisensa lisäten, että kaikki on korjattu neljässä vuodessa. Kun autoritäärinen presidentti sanoo noin, vaikkakin moniselitteisesti, se on ongelma.

Helmikuussa 2025 Trump sanoi Ranskan keisari Napoleonia mukaillen, että joka pelastaa maansa, ei voi rikkoa lakia, ”He who saves his country does not violate any law”. 

Trumpille salamurhayrityksestä selviäminen oli merkki valitusta johtajasta, jolla on missio. Korkeimman oikeuden päätös antaa presidentille virkatehtävissään syytesuojan tarkoitti sitä, että hänen pitää toteuttaa missionsa kaikin mahdollisin keinoin. Vaalivoitto kaikissa vaa’ankieliosavaltiot ja molemmissa kongressin huoneissa vahvisti sen, että hänen missiollaan on kansan tuki. Hän on pysäyttämätön.   

 

Trumpin hovi

Kun Trump on ympäröinyt itsensä Valkoisessa Talossa lojalisteilla, hän ei kuule mistään suunnasta kritiikkiä vaan ainoastaan suosionosoituksia. Hänen kaikki kiistanalaiset ehdokkaansa huippuvirkoihin menivät läpi kongressissa. Republikaanipuolue on täysillä hänen takanaan. Tällaisessa ilmapiirissä ei ole mitään syytä epäillä omaa missiotaan.

Kiistanalaisimpia nimityksiä ovat: Fox Newsin ankkuri ja kulttuurisodassa ansioitunut puolustusministeri Pete Hegseth, poliittisia vastustajia jahtaava oikeusministeri Pam Bondi, Venäjän propagandan levittäjä turvallisuudesta vastaava Tulsi Gabbard, salaliittoteoreetikko ja FBI:n armoton vihaaja FBI:n johtaja Kash Patel ja ilmastonmuutoksen kieltäjä ympäristönsuojeluviraston johtaja Lee Zeldin.

Trump näkee itsensä vahvana johtajana Xin ja Putinin rinnalla. Hän ei ymmärrä, että Xin ja Putin tärkein tehtävä on syrjäyttää Yhdysvallat maailman johtavana valtiona.

 

Trumpin kostotoimet

Trump on sanonut maksavansa kokemansa vääryydet takaisin poliittisille vihollisilleen. Trump yritti asettaa edellisessä kaudella Hillary Clintonin syytteeseen, mutta tuolloin oikeusjärjestelmä ei suostunut toteuttamaan Trumpin kostosuunnitelmaa. Biden ei turhaan armahtanut ennakkoon Trumpin listalla olevia henkilöitä

 

MAGA:n juuret ovat syvällä      

Muutos Yhdysvaltain arvoissa ei ole kuvitteellinen. Trump ei ole yksin kulttuurisodassa, vaan puolet kansasta seuraa häntä fanaattisesti. Suurin osa Yhdysvaltalaisista kokee Trumpin onnistuneen työssään hyvin. Hänen kannatuksensa oli vakaa 44 prosentissa helmikuun lopussa. MAGA-ideologia on juurtunut syvälle Yhdysvaltoihin. Mitä pidempään kulttuurisota jatkuu, sitä syvemmällä MAGA:n juuret kasvavat.

Kun julkinen sektori on puhdistettu ja poliittiset vastustajat nujerrettu, valta on yhä tiukemmin magalaisten käsissä. Näköpiirissä ei ole mitään sellaista, josta voisi päätellä Trumpin toisen kauden olevan ohi menevä poliittinen painajainen. Trumpin ajama vastakkainasettelu on kierre, joka luo aina vain lisää vastakkainasettelua. Jossain vaiheessa jokin kohta yhteiskunnassa napsahtaa rikki.

 

2.     Median alamäki

 

Trumpille riippumaton media on ihmisten vihollinen ”people’s enemy”. Trump on haastanut lukuisi uutistoimistoja ja valikoi Valkoisen Talon tiedotustilaisuuksiin vain sopivia mediataloja. Henkilönä Trump ei kestä arvostelua. Hänen missionsa arvostelusta pitää rangaista.

Äärioikeistolainen autokratia selviää vain, jos kansalaiset ovat helposti ohjailtavissa. Mitä tietämättömämpi kansa on, sen helpompi sitä on ohjailla. Trumpin tavoitteisiin ei kuulu Make America Smart Again, vaan päinvastoin.

 

Fox News murskaa ennätyksiä

Trumpin kannattajien ja republikaanien suosiman Fox News -kanavan katsojaluvut ovat kasvaneet räjähdyksenomaisesti. Helmikuussa 2025 Fox Newsin katsojaluvut kasvoivat 50 prosentin vauhdilla, kun CNN:n ja MSNBC:n luvut laskivat noin 15 prosentin vauhdilla. Vuonna 2024 Fox Newsin katsojaluvut olivat suuremmat kuin CNN:n ja MSNBC:n yhteensä.

Fox News -kanava on tunnettu salaliittoteorioiden ja valheellisen informaation välittäjänä. Sen on sanottu kertovan uutisten kaltaisia asioita, mutta se ei kerro, mitä maassa todella tapahtuu. Trumpilla on tapana palkita tukijoitaan. Puolustusministeri Hegseth oli Fox Newsin ankkuri.

 

the Washington Post

The Washington Post ei ole mikä tahansa lehti vaan yksi maailman suurista laatulehdistä. Yhdysvaltain suurimmat sanomalehdet ovat the Wall Street Journal (levikki 555 000), the New York Times (270 000), New York Post (130 000) ja the Washington Post (130 000). Amazonin Bezos osti Washington Postin 250 miljoonalla vuonna 2013.

Bezos antoi Postin toimia itsenäisenä aina lokakuuhun 2024 saakka, jolloin Bezosin päätöksellä lehti veti pois tukensa Kamala Harrisilta. Päätös johti irtisanoutumisiin ja 10 prosentin tilaajamäärän pudotukseen. Helmikuussa 2025 Bezos kielsi mielipidesivulla kirjoitukset, jotka ovat vastoin henkilökohtaisia vapauksia ja vapaita markkinoita. Mielipidesivuston johtaja erosi.

Bezosin toimintaa kuvataan massiiviseksi sekaantumiseksi toimittajan työhön. Merkkipaalu presidentin mielistelyssä oli Bezosin maksama avokätinen palkkio Trumpin vaimon dokumentaarisista kirjoituksista.

Wahington Postin tapaus kertoo, miten rahalla voidaan muokata todellisuutta. Kun lehti on ostettu, sen journalistista sisältöä voidaan muokata vastaamaan omaa ideologiaa. Financial Times on yritetty ostaa. On kylmäävää kuvitella, miltä maailma näyttäisi, jos riippumaton laatumedia olisi oligarkkien taskussa. Kukaan ei tietäsi, mitä maailmassa todella tapahtuu.  Sosiaalisessa mediassa tällainen pelottava muutos on käynnissä.   

 

Trumpin sosiaalinen media

Kaikki sosiaalisen median jätit ovat ryhmittyneet Trumpin leiriin. Ne tuovat mukanaan pääoman valtaa muokata taloutta ja algoritmien valtaa muokata mielipiteitä. Somejätit ovat naamioineet mielipidevaikuttamisen vapaan sanan puolustamiseksi ja sensuurin eliminoimiseksi. Tämä on Trumpin suurin vahvuus kulttuurisodassa.

Muskin Twitter-kauppa oli isku median ytimeen. X:lle ei ole edelleenkään helppo löytää vaihtoehtoa. Muskille X :n on työkalu levittää omaa ideologiaansa. Zuckerbergin Meta on lopettanut faktan tarkistuksen. Merkkipaalu on myös Trumpin vankan liittolaisen Dana Whiten valinta Metan hallitukseen.

Teknojättien siirtyminen Trumpin taakse näkyy myös heidän yritystensä kulttuurissa. Meta irtisanoo 5 prosenttia alisuorittajista, joihin luetaan väärää kulttuuria edustavia työntekijöitä. AppleToo-ilmiö tarkoittaa työntekijöiden aseman heikentämistä. Aikaisemmin autoritääristä johtamistyyliä olisi vastustettu, mutta nyt yrityksissä on hiljaisuus. Yritykselle epämiellyttävät julkiset kommentit johtavat irtisanomiseen. Muutos kulttuurissa näkyy siinä, että jotkut pitävät Trumpin valintaa parhaana asiana, mitä on tapahtunut. Erään kommentin mukaan yksikään suorapuheinen työntekijä ei menee enää töihin teknojätteihin.

 

Yritysten ja valtion liitto     

Trumpin uudet yritysmaailman liittolaiset odottavat saavansa taloudellista etua liitosta. Teknoyritysten Eurooppa-strategian sanotaan perustuvaan uhkaukseen: ”I am telling Trump on you” (tai kerron tästä Trumpille). Taustalla on myös yhteisiä ideologisia arvoja. Trumpin hallinnon ja yritystalouden liitto on amerikkalainen oligarkkia. Yhdysvallat näyttää luopuvan nopeasti demokraattisista arvoistaan, mutta todellisuudessa demokratia on ollut jo pitkään heikoissa kantimissa Yhdysvalloissa.   

 

3.     Instituutioiden alamäki

 

Trumpilla on ajatus mahdollisimman pienestä valtiosta. Valtion hallinto on kallis, tehoton ja velkaantunut. Hänen mukaansa amerikkalaiset antoivat 5. marraskuuta selkeän mandaatin siivota pöhöttynyt ja korruptoitunut liittovaltion byrokratia. Vaalivoitto tuli vain 2 miljoonalla äänellä. 

Valtion hallinnon tehostamisessa on kaksi periaatetta: hallinnon pitää olla pieni ja työntekijöiden pitää olla lojaaleja. Tehostamisessa pyritään sellaisiin rakenteellisiin muutoksiin, joista on vaikea peruuttaa.

Tehostaminen käy ylikierroksilla. Yhdysvaltain hallinnossa on jo kuukauden jälkeen kaaoksen merkkejä. Kaikilla hallinnon aloilla päätöksiä tulee ja menee. Kukaan ei tiedä, kannattaako päätöksiä toteuttaa, jos ne kuitenkin perutaan. Trump menettää ennätysnopeasti kasvojaan. Kaoottisuus tulee kasvamaan vaalikauden aikana kuten tapahtui edelliselläkin vaalikaudella.

 

Muskin DOGE

Vastuu valtion tehostamisesta on Muskilla, jonka työkalu on DOGE. Valkoiselta talolta on jatkuvasti kysytty Muskin roolista. Valkoisen talon mukaan Muskilla ei ole virallista roolia eikä DOGE ole valtion virasto. Käytännössä yksityistä DOGE:a johtaa yksityishenkilö. Näin on järjestelty, jotta Musk voi toimia rauhassa ilman seurauksia. 

 Trump allekirjoitti 11. helmikuuta valtion hallinnon tehostamista koskevan asetuksen. Musk kertoi tilaisuudessa kansan äänestäneen tehostamisen puolesta. DOGE:n kannatus on 70 prosentin tuntumassa, mikä ei kerro mitään tehostamistoimien järkevyydestä. Musk irtisanoi Twitteristä 80 prosenttia väestä. 

Kokonaisia yksiköitä ollaan lopettamassa. Avustusorganisaatio USAID ollaan sulkemassa.  Muskin mukaan USAID on rikollinen organisaatio, jonka on aika kuolla. Opetusvirasto ollaan sulkemassa. Ympäristönsuojeluvirastosta (EPA) ollaan leikkaamassa 65 prosenttia työpaikoista. CIA:n koko henkilökunta on saanut lomautusvaroituksen.

Muskin ensimmäiseen ”Fork in the Road” -irtisanoutumistarjoukseen tarttui 75 000 työntekijää. Musk jatkaa työtään. Hän on lähettänyt valtion virkamiehille sähköpostin, jossa heidän pitää perustella virkansa. Sähköpostiin vastaamatta jättäminen voidaan tulkita irtisanoutumiseksi. Uhkauksesta huolimatta 70 prosenttia jättää vastaamatta postiin (Boston.com). Liittovaltion tuomarin mukaan DOGE:lla ei ole minkäänlaista oikeutta palkata tai irtisanoa toisen viraston työntekijöitä.

Työpaikkojen leikkauksen määrää on arvioitu valtion sulkemisen kautta. Kun hallinto suljetaan, vain tarpeelliset työntekijät jätetään töihin. Liittovaltiolla on vajaat 3 miljoonaa työntekijää. Luku pienenee koko ajan. Yleensä hallinnon sulussa 40 prosenttia lomautetaan, joten yli miljoona valtion työpaikkaa on vaarassa hävitä.

Valkoinen talo on määrännyt liittovaltion virastoja tekemään suunnitelmat suuren mittaluokan työpaikkojen leikkaamisesta maaliskuun 13. päivään mennessä. Seuraavaksi päiväksi on ennakoitu hallinnon sulkua. DOGE:lla ei ole oikeuksia irtisanoa muiden virastojen työntekijöitä, mutta virastojen johdossa ovat Trumpin lojalistit.

 

Valtion menoleikkaukset

Musk on luvannut leikata 2 biljoonaa 7 biljoonan budjetista. Helmikuussa edustajainhuone hyväksyi ”big beautiful bill -budjettiehdotuksen, joka menee vielä senaattiin hyväksyttäväksi. Ehdotuksen mukaan verojen kevennykset olisivat 4,5 biljoonaa ja menojen leikkaukset 2 biljoonaa. Menoleikkaukset vastaisivat siten alkuperäistä Muskin suunnitelmaa.

Kuviossa 1 on Yhdysvaltain budjetin rakenne. Pakollisia menoja (mandatory) on yhteensä 4,1 biljoonaa, joista suurimmat erät ovat sosiaaliturva ja terveydenhuolto (Medicaid ja Medicare). Harkinnanvaraiset menot ovat 1,8 biljoonaa, joista suurin erä ovat puolustusmenot. Tämän lisäksi ovat vielä 0,8 biljoonan korkokulut.

Riippumattoman arvion mukaan budjetin alijäämä kasvaisi vuoteen 2034 mennessä ainakin 2,8 biljoonalla. Jos tulot pienenevät 4,5 ja menot vain 2 biljoonaa, on selvää, että kasvu ei mitenkään kompensoi tulojen ja menojen väliin jäävää aukkoa. Budjetin alijäämä on repsahtamassa paljon pahemmin kuin edellisellä Trumpin vaalikaudella.

Säästöjen toteuttaminen on aina vain vaikeampaa, koska jäljellä on kohta vain pakollisia menoeriä ja puolustusmenot. Vuoden 1974 jälkeen harkinnanvaraisten menojen osuus on laskenut 51 prosentista 27 prosenttiin. Jotta säästöt saadaan toteutettua samaan aikaan, kun puolustusmenot ja korkokulut kasvavat, pakollisia suuria menoeriä on leikattava.

 

Valtion veroleikkaukset

Liittovaltion tuloja ollaan leikkaamassa 4,5 biljoonalla. CBO:n (Congressional Budget Office) mukaan tulot olivat yhteensä 4,9 biljoonaa vuonna 2024. Muskin mukaan valtio menee konkurssiin, jos menoja ei leikata. Musk vie ironian uudelle tasolle.

Veroleikkaukset tarkoittavat sitä, että tulot kasvavat merkittävästi kotitalouksissa ja yrityksissä. Yritysten investoinnit ja kotitalouksien kulutus eivät kuitenkaan kasva lähellekään samassa suhteessa, joten rahaa ohjautuu säästöinä talouden ulkopuolelle. Kun valtio puristetaan 2 biljoonan leikkauksilla rusinaksi, työttömyyden on pakko kasvaa (katso perustelut edellinen podi talouden identiteetit).

Yhdysvalloissa on täystyöllisyys, joten jättimäisillä veronleikkauksilla ei juurikaan voida luoda uusia työpaikkoja, jolloin palkkaverotulot eivät myöskään voi juurikaan kasvaa. Maahanmuuton kiristämien tilkitsee viimeisenkin kanavan, jolla olisi voitu kasvattaa palkkaverotuloja.

 

 

4.     Dollarin alamäki

 

Kuten lukijat jo saattavat aavistaa, tarina päättyy kuningas dollariin. Dollari on maailman ylivoimainen reservivaluutta, eikä eurosta ja yuanista ole ollut sen haastajiksi. Dollarin reservistatuksen perusta on demokratiassa, instituutioissa ja kumppaneissa, joihin myös reaalitalous ja syvät pääomamarkkinat perustuvat. Yhdysvallat heikentää henkeäsalpaavan nopeasti kaikkia reservivaluutan pilareitaan, jolloin se heikentää reaalitalouttaan ja pääomarkkinoita. Dollarin romahtamisen ajankohtaa ei kannata arvailla, mutta se on varmaa, että dollarin reservistatus heikkenee.

Ensimmäinen merkki dollarin ongelmista on suoraan sen arvon heikentyminen markkinoilla. Markkina-arvojen muutokselle on yleensä vaikea löytää selkeää syytä, mutta tällä kertaa syy on edellä kuvattujen pilareiden horjuminen.

Toinen merkki on pitkien korkojen nousu ilman, että sitä voidaan selittää inflaatiolla. Markkinoilla riskin uudelleenhinnoittelu tapahtuu siten, että ensin muutos tulee vähitellen, ja sitten se tulee kertarysäyksellä, ”sudden stop”.  Rysäyksen jälkeen tilanne on ohi, eikä paluuta enää ole. Kun ulkomaiset sijoittajat menettävät kiinnostuksensa Yhdysvaltalaisiin velkapapereihin, dollarin testi on alkanut.

 

Trumpin näennäisvoitot 

Trump on saanut näennäisiä voittoja. Yhdysvaltain talous saa kasvupotkun, kun Trump laittaa Amerikan muiden edelle. Lyhyen aikavälin näkymien vahvistuminen riittää markkinoille lyhyeksi aikaa, mutta pilarit ratkaiset Yhdysvaltain talouden näkymät. Trump uskoo näennäisten pikavoittojen olevan vahvistus hänen talousoppinsa toimivuudesta, jolloin rakenteiden heikkenemisen annetaan jatkua.

Ukraina on suostumassa 500 miljardin mineraalidiiliin. BlackRock ostaa Hongkongilaiselta CK Hutchisonilta kaksi satamaa Panamasta 22 miljardilla. Taiwanilainen siruvalmistaja TSMC:n tekee 100 miljardin lisäinvestoinnin Arizonaan. Huhujen mukaan TSMC:stä myytäisiin amerikkalaiseen omistukseen siivu, joka olisi turvatakuun hinta. Kaikki diilit perustuvat poliittiseen painostukseen, joten kaikki diilien voitot ovat näennäisiä. 

 

Trumpin mahdoton talousoppi

Trump lupasi palauttaa kullatun aikakauden (gilded age), joka ajoittui 1870-luvulta aina 1900-luvun alkupuolelle. Aikakausi on tunnettu häikäilemättömästä materialismista ja räikeästä poliittisesta korruptiosta sekä kiivasta teollistumisesta ja rikkaiden rikastumisesta. Trump toteuttaa täsmällisesti kullatun ajan henkeä olosuhteissa, joissa eriarvoisuus on jo kaikkien aikojen huipussaan.        

Kokonaisuutena tariffit, valtion menojen ja tulojen leikkaukset sekä maahanmuuttopolitiikka ovat mahdoton yhtälö. Trumpin menoleikkauksia ovat jo kritisoineet jotkut republikaanitkin. Trump on peruutellut sekä tariffeissa että menoleikkauksissa, joten hänen täytyy peruutella kohta myös veronkevennyksissä.

Jos Trump pelkää riittävästi kritiikkiä, hänen missiostaan tulee pannukakku ja hän menettää kasvonsa. Jos taas Trump toteuttaa saamansa mission pohjaan saakka, talous sakkaa pahasti. Ensimmäisessä vaihtoehdossa MAGA jää henkiin. Toisessa vaihtoehdossa romahdus tulee vastaan nopeasti, ja sen jälkeen voidaan päästä rakentamaan uutta kestävämmältä ja mahdollisesti demokraattisemmalta pohjalta.

Trump äänestettiin presidentiksi talousmiehenä. Kyselyjen mukaan hän on onnistunut taloudessa hyvin ja inflaatiossa melko hyvin. Trumpin kannattajilla ei ole käsitystä, missä tilassa talous on, eikä heillä ole käsitystä, miten vaarallinen Trumpin talousoppi on.   

 

 

Euroopan mahdollisuus

Euroopalle tarjotaan sitä paikkaa, joka vapautuu Yhdysvalloilta. EU on ainut instituutio, joka voi ottaa vastaan paikan demokraattisten maiden johtajana. Jos Eurooppa ei ota tätä paikkaa, sitä ei enää ole.

Euroopalla ei ole mitään tarvetta seurata Yhdysvaltojen perässä alamäkeen. Eurooppa on maailman suurin talousalue. Euroopalla ovat vahvat instituutiot ja toimiva demokratia.

Euroopalla ei ole vahvaa kansainvälistä liittolaisten verkostoa, jonka rakentaminen vaatii yhteyksien luomista muihin demokraattisiin valtioihin kuten Kanadaan, Australiaan, Uuteen Seelantiin, Etelä-Koreaan ja Japaniin. Britannian avulla tämän pitäisi onnistua.

Euroopan suurin riski liittyy äärioikeiston kasvuun. Eurooppalainen äärioikeisto ja Yhdysvaltain nykyhallinto kuuluvat samaan leiriin. Äärioikeiston kanssa yhtenäisyyttä ei voida rakentaa. Riski vältetään, jos vakiintuneet demokraattiset puolueet eivät lähde yhteistyöhön äärioikeisto kanssa ja normalisoi heidän ideologiaansa.

Ensimmäinen askel on puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Yhtenäisyys tarkoittaa kykyä toimia yhdessä. Kyky toimia tarkoittaa realistista kuvaa todellisuudesta. Euroopalla on ollut pelokas asenne, joka on johtanut naivismiin ja miellyttämisen tarpeeseen.

Jos Euroopan yhtenäisyyteen uskotaan, positiivinen spiraali käynnistyy automaattisesti. Yhdysvaltain negatiivinen spiraali ruokkii Euroopan positiivista spiraalia. Valuutan reservistatus on merkki lujasta yhteiskunnasta, johon reaalitalous ja pääomamarkkinat nojaavat. Olennaista on saada positiivinen spiraali käyntiin. Kun reservistatus vahvistuu, pilarit tulevat perässä, reservistatus vahvistuu ja niin edelleen.