Podcast 8 Yhdysvaltojen stagflaatio

Yhdysvaltain talouden stagflaatio
Trumpin hallinto on ollut Valkoisessa Talossa vasta kaksi kuukautta, mutta markkinat ovat jo pudotuksessa, luottamus dollariin heikkenee, inflaatio kiihtyy ja talous ajautuu kohti taantumaa. Yleensä presidentin tekemisillä ei ole suoraa vaikutusta kansantalouteen, mutta tällä kertaa yhteys on selvä. Trumpin talousoppi on taloutta ja yhteiskuntaa murentava.
Koska Trumpin ideologia perustuu täysin Magaan, hän ei voi muuttaa politiikkaansa. Trump on yhtä kuin Maga. Ilman Magaa Trump olisi tyhjän päällä. Kun muun maailman johtajat käyvät kumartelemassa Trumppia, hän kokee olevansa maailman napa. Lisää Maga-talousoppia on siis luvassa, kunnes Yhdysvallat ajautuu kaaokseen.
Trumpin mukaan Venäjä ei ole syyllinen sotaan. Trumpin Lähi-Idän lähettiläs sanoi Venäjän miehittämien alueiden haluavan liittyä Venäjään. Venäjän talous- ja investointiyhteistyöstä vastaava erikoislähettiläs matkustaa Yhdysvaltoihin. Trumpin hallinto on aloittanut tunnustelut taloudellisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa. Sillä ei näytä olevan väliä, että Putin ei ole antanut periksi yhdessäkään vaatimuksessaan.
Trump sanoi olevansa hyvin vihainen Putinille, vaikka todellisuudessa hän on hyvin vihainen vain Ukrainalle. Yhdysvaltain ja Venäjän välisissä neuvotteluissa Euroopalla ei ole roolia. Trumpin mielistely tekee hänestä vain entistä ylimielisemmän. Senaatin alkaa olla vaikea katsella tätä teatteria.
Jos Yhdysvallat aloittaa yhteistyön Venäjän kanssa, Venäjä pystyy rahoittamaan sotaansa Eurooppaa vastaan entistäkin paremmin. Kaikki tämä viittaa perustavaa laatua oleviin vaikeuksiin myös taloudessa EU:n ja Yhdysvaltain välillä. Trumpin vapautuksen päivän jälkeen 2.4.2025 kauppasota on nurkan takana, mikä on suuri ongelma myös Yhdysvalloille.
Yrityssektorilla ei ole kasvua
Valmistava teollisuus on supistunut hieman ja investointitavaroiden uudet tilauksien ovat kasvaneet hieman viimeiset kaksi vuotta. Molemmissa mittareissa näkyy pieni nousu vuoden 2024 lopulla, kun Trumpin vaalivoiton uskottiin olevan piristys taloudelle.
Kotitaloussektorin tulojen kasvu hidastuu
Kotitalouksien kulutus on ollut talouden vahvin pilari. Kulutus on pysynyt 3 prosentin kasvussa. Kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen kasvu on kuitenkin hidastunut vuodesta 2023, mikä heijastuu jatkossa yhä enemmän kulutuksen kasvun hidastumiseen.
Yrityssektorin luottamus (ISM)
Seuraava inflaatioaalto tulee tariffeista. Teollisuudessa ja palveluissa hintapaineet ovat kasvaneet (ISM > 50). Palveluissa paineet ovat kasvaneet tasaisesti. Teollisuudessa kasvu on ollut viime aikoina jyrkkää. Tämä selittyy sillä, että palveluissa palkkojen osuus hinnoissa on suuri, kun taas teollisuudessa tuontitavaroiden hintojen osuus on hinnoissa suuri
Samaan aikaan tulevaisuuden kasvunäkymistä kertovat uudet tilaukset heikkenevät molemmilla sektoreilla. Hintapaineet eivät ole syntyneet kasvun vahvistumisesta. Trumpin vaalivoiton jälkeen tilauksissa oli kasvuhyppy, joka on sulanut pois. Ostopäällikköjen ISM-raportti kertoo talouden stagflaatioisuudesta.
Kun maastakarkoitukset kiihtyvät, palvelusektorin inflaatiossa paineet ylöspäin kasvavat entisestään, mistä tulee toinen inflaatioaalto. Kolmas inflaatioaalto syntyy massiivisista veronalennuksista, jotka lisäävät kysyntää työmarkkinoiden ollessa täystyöllisyydessä.
Kuluttajasektorin luottamus (UoM)
University of Michiganin kuluttajamittari kertoo samaa viestiä kuin ISM-ostopäällikköjen yritysmittari. Yhden vuoden inflaatio-odotus on noussut 5 prosentin tasolle, joka on samaa huipputasoa kuin pandemian aikana. Viiden vuoden inflaatio-odotus on 4 prosentissa, joka on selvästi korkeampi taso kuin pandemian aikana.
Kun pitkä viiden vuoden inflaatio-odotus on kaukana tavoitteen yläpuolella, inflaatio-odotuksen ankkuri on pettänyt. Koska tulevaan inflaatioon vaikuttavat sekä kysynnän ja tarjonnan tasapaino että itseään toteuttava inflaatio-odotus, keskuspankin on vaikea katsoa kuvion 3 a graafia sormien välistä.
Samaan aikaan kuluttajien nykytilan - ja tulevaisuuden luottamus ovat heikentyneet. Sekä nykytilan että tulevaisuuden luottamukset ovat kaukana normaalista historiallisesta tasosta. Kuluttajasektorin kasvaneiden inflaatio-odotusten taustalla ei ole kasvun kiihtyminen vaan tariffipolitiikka.
Trump äänestettiin presidentiksi talousmiehenä. Vaalikyselyissä talouden suurimmaksi ongelmaksi koettiin inflaatio, mutta siitä huolimatta inflatorista tariffipolitiikkaa ajava Trump äänestettiin presidentiksi. Kuvio 3 a kertoo pandemian inflaatioshokista kärsivien kotitalouksien olevan kauhuissaan odotetusta inflaation kiihtymisestä.
Tuontihinnat ja valuutta
Tuontihinnat ovat nousseet jo ennen tariffeja. Tariffien jälkeen nousu kiihtyy. Tuontihinnoilla on ollut selvä yhteys pohjahintoihin. Yhdysvaltain keskuspankin seuraama PCE-pohjainflaatio nousi helmikuussa 2,8 prosenttiin, mikä on historiallisesti kaukana 2 prosentin tavoitteesta. Tuontihintainflaation kiihtyessä pohjainflaatiokin kiihtyy.
Dollarin heikentyminen nostaa tuonnin hintoja, mikä nostaa tuottajahintoja, koska tuontia tarvitaan tavaroiden valmistukseen. Trumpin politiikka on heikentänyt luottamusta Yhdysvaltojen instituutioihin, mikä heikentää dollaria. Tämä ei näy vielä pitkän aikasarjan kuvassa, mutta kuvasta näkyy dollarin heikkenemisen ja tuottajahintainflaation välinen yhteys. Ulkoa tulee siis sekä tariffien että heikkenevän dollarin kautta inflaatiota.
Yhdysvaltain keskuspankilla on kaksoismandaatti, jossa ovat inflaatio - ja työllisyystavoite. Kun taloudessa on yhä täystyöllisyys, mutta inflaatio on selvästi yli tavoitteen, inflaatiomandaatin pitäisi painaa vaakakupissa enemmän. Keskuspankki on kuitenkin yhä leikkaamassa korkoa kaksi kertaa kuluva vuonna. Vuoden loppuun on pitkä matka, mutta tällä hetkellä koroissa on enemmän paineita ylös kuin alas.
Matalampi potentiaalinen kasvu ja korkeampi rahoituskustannus
Yhdysvaltain talous on kulutustalous. Pandemian jälkeisen jakson Yhdysvaltain talouden pilarit ovat olleet kulutus ja palvelusektori. Molemmat pilarit heikentyvät. Inflaatio on ollut koko pandemian jälkeisen ajan yli tavoitteen. Kun inflaation kiihtyminen voimistuu ja kasvu hidastuu, talous ajautuu kohti stagflaatiota.
Väestön ikääntyminen tekee taloudesta automaattisesti stagflaatioisen. Tämä koskee kaikkia ikääntyviä talouksia. Stagflaatioinen talous on ollut siten koko ajan näköpiirissä, mutta Trumpin talousoppi voimistaa kehitystä. Koska inflaatio ei ole lyhytaikainen tarjontapuolen shokki, joka korjaantuu itsestään, stagflaatio johtaa taantumaan, joka lopulta hidastaa inflaatiota.
Rakenteellisesti Yhdysvallat on siirtynyt stagflaatioiseen vaiheeseen, jossa inflaatio kiihtyy aikaisempaa hitaammalla kasvuvauhdilla. Yhdysvalloissa on ollut jo neljä vuotta selvästi tavoitetta nopeampi inflaatio. Talous ei ole ajautunut taantumaan, koska rahapolitiikka ei ole ollut erityisen kireää, mikä kuvastaa viime vuosikymmenien rahapolitiikan viritystä.
Kevyt tendenssi haluttaa säilyttää, mutta tasapainokorko nousee siitä huolimatta, mikä tarkoittaa nousevia korkokustannuksia. Yhdysvalloissa korkokustannukset lähestyvät 5 prosenttia BKT:stä (4,7 %).
Pandemian aikana palkansaajien neuvotteluvoima kasvoi työmarkkinoilla ja valtiot velkaantuivat nopeasti. Pandemian jälkeen talous siirtyy uuteen ympäristöön, jossa Ikääntymisen ja velkaantumisen vaikutukset tulevat ensimmäistä kertaa selkeästi näkyviin. Tämä tarkoittaa hitaampaa potentiaalista kasvua ja kasvavia rahoituskustannuksia.